Skip to main content

Cum Sa-i Dai Pe Toti Ticalosii Afara

Vreau sa explic, in primul rand, ca m-am gandit mult despre cum sa scriu acest post, adica in care limba. Chestia e ca, pentru unul care a terminat doar clasa a II-a in Romania, scriu okay. Dar probabil nu destul de okay de a fi luat in serios -in special daca nu clarific de la inceput ca, educatia mea in limba Romana s-a terminat in clasa a II-a. Chiar daca asta-i soarta mea, ce am de spus e pentru toti Romanii.

Scriu articolul asta in Romana in speranta ca toti care-l citiesc isi vor da seama de ceva nou, de ceva la care probabil nu s-au gandit. Si ca-l trimit mai departe altilor, in special celor care se plang asa de mult de mizeria din politica noastra.

Este cazul ca tu, ca si Roman/ca, sa-ti dai seama de ce fel de putere ai ca si cetetan acestei tari. Sa-ti dai seama ca fara tine, democratia nu are cum sa functioneze. Hai sa incepem de la inceput.

Cuvantul 'democratie' provine de la doua cuvinte grecesti: Demos si Kratos. Acestea inseamna 'oameni' si 'putere', respectiv. Bazandu-te pe descriptia asta, ai spune ca Romania este o tara democratica? Bine-inteles ca nu! Dar trebuie si sa ne intrebam, a cui ar fi vina? A minoritati care ne conduce si-s face de cap, sau a multitudinii care nu face...nimic?

Intradevar, democratia nu este un concept perfect. De fapt, cum a spus Winston Churchill, "Este sistemul cel mai rau, in afara de toate celelalte." Democratia ramane sistemul politic cel mai aceptabil pentru ca prezinta oportunitatea oricaruia om de rand de a participa in guvernarea tari sale.

In Romania, poporul alege Presedintele ca si sef de stat dar alege si Deputati care sunt oameni care-i vor representa in parlament unde se fac legiile. Experienta mea de un an in Romania m-a facut sa-mi dau seama ca este o foarte mare misconceptie despre cum este condusa tara noastra. Mi se pare ca multi oameni au impresia ca totul ce se intampla este decis de presedinte, ca si cum Basescu ar fi un fel de Ceausescu mai blind. De fapt, majoritatea decizilor nu se pot face fara implicarea parlamentului.

Aici, in parlament este unde noi, cetatenii Romaniei, avem impactul cel mai mare mai ales pentru ca pozitile deputatilor depind de bunavointa noastra. M-am intrebat de multe ori cati oameni in Romania stiu cine este deputatul lor -adica cine le represinta in parlament prin colegiul lor uninominal. Sunt sigur ca acestia nu sunt mai multi de 10%.

Poate credeti ca nu e important sa stiti cine va represinta, dar este foarte important! Este si mai important decat sa stiiti cine e presedintele si primul ministru, si va explic de ce.

O tara democratica este bazata pe reguli, adica legi. Legile sunt create si trecute in parlament. Sunt votate in parlament de deputatul tau zi de zi. In plus, acest deputat, voteaza alte motiuni care trebuie aprobate de parliament, cum a fost, "ar trebui Victor Ponta sa ignore decizia curtei constitutionale?" Sa stiti ca votul asta a schimbat mult cum este vazuta tara noastra in ultimele doua luni.

Eu banuiesc ca putini Romani stiu ca pot sa-si contacteze deputatul ca sa-l instruiasca cum sa voteze la fiecare lege si la fiecare motiune.  Putin stiu ca daca acesezi camera deputatilor pe web poti vedea legile propuse, cand se face votul, si cum a votat deputaul tau pe legile si motiuni  anterioare. Acolo sunt si date de contact ca sa fi sigur ca dansul/dansa nu scapa cand face ce nu iti convine.
Repet.
Date de contact. (un exemplu, ales intamplator)
Cand face/nu face ce-ti convine.
Ar trebui sa sctriu cuvintele astea o pagina insir ca sa intelegeti ce inseamna cu adevarat.

Douazeci de ani am trait intr-o tara cu o democratia contitutionala si vreau sa va dau un exemplu concret de ce trebuie facut daca vreti si voi sa-o traiti deplin. Urmatoarele randuri descriu o interactie intre mine si un politician.

Sunt planuri de a construi un stadion intr-un oras mare. Primaria tine un vot cu toti consilieri ca sa decida daca sa aprobe constructia planuita. Eu, find pro constructie, fac un apel la biroul consilierului. Ii spun asistentei ca sunt locatar in circonscriptia consilierului si am o opinie despre vot. Ea imi cere datele mele de contact dupacare ma intreaba cum vreau ca domnul consilier sa voteze. Dau un raspuns pozitiv si gata.

Dupa vot, care a trecut cu o majoritate "da", merg online unde vad ca intradevar, asa a votat si consilierul meu. Democratia a castigat! Daca ar fi votat 'nu', l-as fi sunat din nou pana imi dadea o explicatie.

In Romania ne credem a fi lipsiti de putere in fata politicienilor. Este incorect. Puterea lor este un accident care provine din slabiciunea noastra*. Ei nu ar trebui sa treaca o singura lege si sa-si dea o singura opinie fara a putea raspunde oamenilor care-i voteaza, adica noi. Eu va garantez, suta la suta, ca daca va legati de un deputat zi de zi, unu lenes si prost de a nostru, dupa patru ani nu numai nu-l mai votati, da demisioneaza el singur din cauza stresului. Asta-i ce inseamna cand se spune ca politicieni sunt "public servants". Tradus literal asta inseamna "sluga publica", si credeti-ma ca in afara se simte aceasta povara pe politicieni, dar aici deloc.

Aici in parlament vin si dorm, vin si se uita la prostii pe calculatoare, vin si vorbesc la telefon, sau nu vin deloc. Si noi? Noi ii lasam. Pacat.
Pacat ca ii lasam sa-si faca de cap si dupaceia ne plangem si suntem surprinsi ca ne mint, ca fura, si ca batjocuresc tara noastra.
Chiar daca-mi face scarba cand aud despre ce fac politicieni aici,  nu pot sa-ii blamez pe ei singuri. Stiu foarte bine ca democratia este un contract intre ei si noi, si ei nu sunt singurii care nu-l onoreaza. Un vot la patru ani nu este singura actiune oamenilor implicati in procesul democratic. Nu poti sa dai cheile case-i tale unui strain si sa te plangi ca a schimbat mobila doar cand revi in patru ani.

Deci, aici sunt urmatori pasi:
1. Intereseaza-te: Cine-i deputalul tau. Greutatea cu care se gaseste informatia asta este dovada ca cei care au de auzit de la noi nu vor sa se faca valabili ca sa le cerem sa-si asume responsabilitatile cum trebuie.
2. Fi la curent: Sa sti care legi se fac in parlament, cine e responsabil, etc. In acest fel devi proactiv in loc de reactionar.
3. Implica-te: Daca ai ceva de spus, sa nu te plangi la prieteni, dute la cei care-s responsabili si stai pe ei pana isi implinesc datoriile. Daca nu raspund din prima, tine te pana primesti un raspuns. Tenacitatea este 90% din suces.
4. Documenteaza-te: Ia numele fiecare functionar public cu care ai de a face. Fa note despre convorbire.

Daca vrei ca tara asta sa fie mai buna, asta-i singuru mod in care v-om schimba ceva. Cei care au puterea o au pentru ca le-o dam, si pentru ca nu luptam cu ei cand trebuie. Asta inseamna multe mici lupte zilnice, nu numai o data la patru ani sau cand ne-am saturat si iesim pe strada stringand, "Jos Cutarescu!"

Daca vrei o tara ca-n afara trebuie sa te porti ca-n afara. Si daca asta vrei sa-o faci, trebuie sa participi si tu; Sa te implici in societate civila, sa fi cinstit, sa-ti asumi responsabilitati, sa-ti indeplinesti datoriile fara a te astepta la ceva (bani, influenta, etc). Daca vrei sa faci lucrurile acestea nici un politician nu te va putea opri. Daca sute, si mii, si miloane din noi fac aceste lucruri, noi vom avea puterea, cum ni se cuvine.
Vom schimba tara asta si ne vom mandri de ea.

Trebuie sa adaug link-ul acesta pentru un articol foarte similar in Engleza. Interesant cum este scris dupa Referendum si totusi, ne bazam pe aceleasi valori:
Don't You Dare Say The D Word to me


-----------
Edit pentru niste surse utile de a gasi representati:
http://hartapoliticii.ro/

 si
http://legea.rosiamontana.org/pe-intelesul-tuturor/
__________________________________________________________________________________
*Dintr-un pasaj frumos in Inima Intunericului a lui Joseph Conrad.
**Image Credit

Comments

  1. AnonymousJuly 24, 2012

    buna initiativa, toate bune si frumoase, dar cum ai spus-o si tu: "Aici in parlament vin si dorm, vin si se uita la prostii pe calculatoare, vin si vorbesc la telefon, sau nu vin deloc". o sa-l doara fix in cur pe nenorocitul ala ca-l suni tu. tot la vot se regleaza treaba, in primul rind.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aici sunt doua lucruri. Primul e cum am si scris, "tenacitatea este 90% din succes". Al doilea e ca daca oameni ar fi informati s-ar stie bine sa nu-l mai voteze, gata. Isi face de cap patru ani si adio.

      Delete
  2. Eu am facut asa ceva si chiar a functionat, deputatul respectiv mi-a raspuns, iar o lege aberanta care tocmai fusese votata a fost modificata ulterior. Si cred ca demersuri de genul asta pot fi si mai eficiente la nivel de primarii si consilii locale. Acolo se iau decizii care te afecteaza mult mai repede si mai direct in unele cazuri: constructii auirea, ridicari de masini, etc.

    ReplyDelete
  3. Foarte bine spus, Bogdan, chiar asa si e.

    ReplyDelete
  4. "...democratia este un contract intre ei si noi, si ei nu sunt singurii care nu-l onoreaza." Asa este, ai perfecta dreptate! Sunt de acord intru totul cu ce ai scris in postul acesta. Dar sunt cateva aspecte care ne diferenteaza clar de alte tari mai din vestul europei sau de peste ocean. Nu este o scuza ci este o realitate.
    1)La noi nu prea exista discutii normale, decente, coerente, pertinente, constructive etc pe teme politice si sociale intre cetateni. Mai toate discutiile in contradictoriu, pe teme de genu, se transforma intr-o galceava mai ceva ca la piata. Din cate am observat din destulele discutii pe teme politice/sociale pe care le-am avut cu oameni de varste diferite (~20~60ani)am impresia ca gandim doar in ALB-NEGRU, in loc sa putem percepe COLOR -sau macar cu ceva nuantze de gri- ceea ce se intampla; sa ne formam o opinie pe care sa o discutam cu cei din jur si poate sa ne-o intregim/retusam/reformulam si/sau sa o transmitem celorlalti daca sta chiar asa de bine in picioare.
    2)Romanul nu prea poate, sau nu este antrenat sa gandeasca pe termen lung, bag seama. Nu este obisnuit sa vada "the big picture". Pe el l-a interesat ca s-a dublat cursul dolarului in cateva luni(vezi 96'-97') dar nu l-a interesat si din ce cauza, dand vina pe cine a apucat; acuma il doare ca au scazut salariile cu 25% si il injura de mama focului pe ala care "i-a taiat salariul", da nu-l intereseaza cum de s-a ajuns in acea situatie, cine a luat acea decizie si care este contextul in care s-a ajuns sa se opteze pentru acea solutie.
    Nu-l intereseaza care au fost premisele interne si/sau presiunile externe care au contribuit la un anume deznodamant. Pe el il doare un lucru si nu vede decat la doi metri de el.
    3)Apropo de onoratul contractului: nu stiu daca ai auzit despre urmatoarea categorie de romani, una foarte numeroasa zic eu, si anume categoria romanului atat de ocupat cu supravietuirea (lucreaza 2-3 joburi ca sa-si poata intretine familia) incat nu mai are timp nici chef si nici putere, atunci cand ajunge seara la ora 9 (dupa 10-11 ore de lucru) sa se mai consume si cu politica, sa stea pe capul deputatului care-l reprezinta, sa sune, sa de mail-uri sau sa se intalneasca la discutii cu altii. Iar ai nostrii dragi si iubiti politicieni pe asta se bazeaza.
    Din aceste cauze (mai ales ultima) tin eu sa cred ca presiunea civica asupra clasei politice este in asa hal de anemica, presiune care nu va putea inca ceva ani buni de acuma in colo sa fie la fel de "potenta" ca in tara cu care ai facut tu comparatie, sau cu alte tari din Europa.

    P.S. Tin sa precizez ca sunt bugetar cu studii superioare in domeniul in care lucrez, dar cu un salar sub 900 de RON. Am precizat asta pentru a-i linisti pe eventualii carcotasi care ar putea trage concluzii pripite si gresite cu privire la unele puncte de vedere personale pe care le-am exprimat mai sus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foarte bine spus, si va multumesc ca ati luat timpul de a imparti parerea.
      De la 1 la 3, ce sa spun, exact asa ma gandesc cand citesc comentari la articole politice, cand oameni spun ca trebuie minerit la Rosia Montana pentru ca ne scoatem cu bani, si cand vad oameni in public carora se citeste pe fata ca au probleme in viata.
      Dar vedeti, sunteti un bun examplu, chiar daca sunteti bugetar cu un salar mic, nu inseamna ca nu intelegeti despre ce e vorba si ca trebuie sa ne luptam cu toti ca sa schimbam ceva. E clar ca in vest e mai usor avand in vedere lipsa de probleme financiare grave, dar numa ca-i mai greu nu ar trebui sa insemne ca nu trebuie sa ne luptam, au contraire, trebuie o implicatie si mai mare.

      Delete
  5. @ V.N.
    Wow! foarte bine subliniata problema.
    Dar, nu sunt probleme fara solutii.
    1. ba, sunt oameni inteligenti, coerenti si chiar si pozitivi care pot discuta si analiza problemele politice si de multe ori propun sfaturi foarte utile. Nu la Antena 3, evident. Acesti oameni, majoritatea scriitori si/sau jurnalisti, trebuie valorizati si promovati. Populatia trebuie educata in cwa ce consta o sursa buna de informare. Trebuie sa ne formam parerile ori informandu-ne noi insine ori bazandu-ne pe cunostintele a acestori specislisti.
    Punctul 1 s-ar rezolva o data cu punctul 2, in mare parte.

    2. multi nu vad the big picture dar mai rau de atat, multora nu le pasa. Azi sa aiba paine! Mentalitatea aceasta vine din vestijele comuniste si va muri! Daca intra Europa mai tare in noi, moartea se va produce mai repede, daca nu..... mai lent si mai dureros.

    3. Trista realitate. Un spirit entreprenorial si activist ar schimba aceasta situatie destul de usor... dar noi, Romanii, nu avem de unde mosteni acest spirit. Trebuie sa-l cercetam, sa-l invatam, si sa n-il asumam, cea ce nu e usor. suntem smecheri si descurcareti cand e vorba de-a baga un leu in propriu buzunar dar cand e vorba de binele comun, 0.

    ReplyDelete
  6. postarea din 2012 e atat de utila si acum in 2014 inainte de turul 2 cine are urechi de auzit sa auda sau ochi de citit sa citeasca

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

10 Reasons Why Romania is Better Than America

Really? Yes, really. Let me count the ways. In America you can get everything you've ever dreamed of: GameBoy, Sega Genesis, plants that look like faces , and more.  Maybe if you work really hard long hours at the job you hate (but that you tell everybody you love lest you appear to be a miserable person), you can even get a flat panel home theater TV that takes up half your basement (on credit, of course). Awesomeness!! In America you can always be sure to be on top of the latest fad, such as devil sticks or Tamagochi and you will be first to read bestsellers like The DaVinci Code and Fifty Shades of Crap literature. Basically there are thousands of ways of feeling accomplished -or pretending that you are - you just need to be there to catch all these wonderful trends on time! I know what you're thinking, how can Romania possibly top all that considering America is also the land of Root beer floats and Antoine Dodson? Everything's been done in America, that's

Is Cluj The Best City On Earth?

It's a question I ask myself at times. Let's put it this way; I've been around. Maybe not all around the world, but halway-ish maybe. Sailed the canals of Amsterdam, biked from one end of Paris to the other, took the train from Budapest to Berlin, drove the 405 in LA, and yeah, I even rode a hay cart back in the day. But other than enjoying all these forms of transportation, I got to enjoy the places I visited. I don't know about you, but when I visit a place I always ask myself,  'would I live here?' While the answer is often 'yes, why not', the only place I moved to was Cluj. Cluj, how do I love thee, let me count the ways: 1. I love your smell. It's like earth, and air, and city. I will never forget my first day here, when I  walked out of the arrivals building at the airport and breathed in your smell. Spring. You're the city of eternal Spring. On a balmy day, it's what you smell like, even if it's December, or August. 2. I l

Are Romanian Women The Most Beautiful In The World?

More than once, I was asked to write about the beauty of Romanian women, but... I have no words. Besides, I may be biased, but clearly it's a rhetorical question. However, there is no shortage of Facebook pages dedicated to the subject. Image: A typical Romanian woman, Madalina Ghenea.

10 More Reasons Romania is Better Than America

I get it. The US is special. I hate to say it, especially as a Canadian, but it is. But it's mostly special because of the America that it used to be. The idea of America is special. There was, once, an American Dream within the reach of any hard working man. It was a country that offered unprecedented freedoms and opportunities unmatched by any other. The great melting pot was about inclusion towards one common goal, it was not divisive, individualistic and driven by a Bergeron-esque vision of 'equality'. Assets were not based on decades-long lines of credit, and salaries kept up with cost of living increases. I could go on about 'the way things used to be' but you can look it all up if you're interested. If you live there, you should be. The reality in America is different now. Sure, it's still the land of plenty. But the plenty is not all good. Plenty of debt, plenty of poverty, plenty of obesity, plenty of civil unrest coupled with plenty of he

10 Things Romania Does (A Bit) Differently - Part 1

A few days ago, after walking into a grocery store, I couldn't help noticing I was in a state of trepidation. The reason? I'd walked in with my gym bag, purposely avoiding the security guy at the entrance. I felt his eyes must be following me and that a loud, "Hey, you!" would ring out the moment I turned into an aisle. It turns out that the longer you live somewhere, the more you get used to it. A truism, of course. What is not immediately apparent is that this isn't necessarily a good thing, especially when you find that you've become used to something you may have found, at some point in the past, in another place, entirely unacceptable. This is why, now that I've crossed over the honeymoon period of my move to Romania, I find my enthusiasm for life here wanes when, for the 286th time, I  am forced to walk into a supermarket through the designated entrance point, even if an empty checkout is much closer and no less accessible. Then, upon entry, a gr

You Can't Plan a Romania Road Trip, But You Should Anyway

I started writing this post in September 2014, not long after coming back from vacation. I dropped it because I got sick of going through the hundreds of pictures we took just to pick the perfect ones for this post. But, like a seed once planted, it needs some water and the right conditions to flourish. In my case: an email from a reader, asking me about road-tripping through Romania, and the chance to lift this weight off my back. So here it is, a summary of one Romania road trip, from Cluj and back. The Itinerary ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 2,656 Kilometers. 188 Liters of gas. 2,919 RON. That's more or less the tally for the Romania road trip I took with my roomie/wife Roxana. We could have booked an all-inclusive vacation to Greece, Turkey, or Bulgaria at about the same cost, but how could we resist a road trip? A unique waterfall , the ' tunnel of love ', the best dri

What I Learned About Driving In Romania

I get it now. I understand Romanian drivers and their follies. It's something I thought would never happen. All it took to shape me into a Romanian road rage machine was one month of driving around Cluj and a 400 km round trip. I'm kidding about the rage part. The idea of driving in Cluj was intimidating. Last time I'd driven manual shift was almost ten years ago when a co-worker asked me to drive her and her newly purchased, Pontiac Firefly  home because she had no idea how to do it. So of course I stalled that little bastard all over the place. Little surprise that the idea of driving along busy and narrow European streets was unappealing - especially after years of driving automatic on wide, North American roads. But I managed. Stalled an average of once per trip during the first week, and then a couple of times in the second week, and now, a little over a month later, I sometimes stall at stoplights when I forget I'm driving stick and leave it in gear when I rel

Why Romanians Don't Like Romanians

To my knowledge, this national self-loathing is a uniquely Romanian experience. Maybe we share it with some of our neighbours, but I doubt it. I've never seen a people dislike their own as much as the Romanians. This is going to be highly generalized, but as with most things I write here it's rooted in personal experience and observations. Don't hate the player, hate the game. 1. Romanians like the exotic, to be Romanian is the antithesis of what it means to be exotic. 2 . Romanians are often prejudiced. The thought process goes something like this: If you're Romanian you're probably bereft of interesting experiences and financially limited. You're from 'the-worst-country-on-earth', after all. If  you're well off, then you're just a rich asshole (probably a thief, too). Either way, your Romanian-ness ensures you're seen as a person with limited horizons who likely can't offer anything new or different. If you're Western Europe

10 Things Romania Does (A Bit) Differently - Part 2

Most lists don't begin at number 6, so if you want to start at the beginning, head over to Part 1 . 6.  The Clothes Dryer The mighty clothes dryer, a staple appliance in just about every North American home, is essentially non-existent in Romania. While it isn't suspiciously regarded as a harbinger of death, as is the A/C unit, it takes up a lot of space and consumes plenty of energy, both of which come in short supply relative to Romanian preferences. Besides, if everyone had a dryer, then balconies, clothes lines, and drying racks would take up space for no good reason, and doing the laundry would be an all too efficient endeavour (generally considered bad taste in our neck of the woods).  Of course dryers do exist, usually on a steam-drying system, sometimes in a 2-in-1 washer/dryer combination (which requires no external vent or filters), but it's nonetheless a long-forgotten luxury for many a nostalgic expat. 7. Sidewalk Parking I could write several blog post

Here Is Why Romania's Future Is Bright

The festival is only in its second edition, but following last year's inaugural event, Electric Castle has stirred up enough buzz to attract visitors from beyond Romania's borders. Walking around the festival grounds I had the impression that every other group was comprised of foreigners speaking Hungarian, English, German, or French. And judging by the license plates in the parking lots, every county in Romania was well represented. While there's plenty to be said about the artists and the music, there's something else I want to discuss in this post. When you think "music festival", the image that comes to mind is that of overly excited youth on a drug and alcohol infused rampage, laying waste to everything in their path. Maybe it has something to do with the way festivals like to promote themselves; these are basically the images that stand out on most 'Official Aftermovie' videos from major music festivals. But obviously the experience is defined